Alevilik, Türkiye’de yaşayan bir İslami inanç sistemidir. Alevilik, İslam dininin Sünnilik ve Şiilik gibi bir alt okuludur ve İran, Türkiye, Irak ve Suriye gibi bölgelerde yaygındır. Alevilik, Hz. Ali ve onun soyundan gelen imamlara inanır ve onların doğruluğuna göre inançlarını yönlendirir. Aleviler, İslam dininin yanı sıra, maniheizm, zerdüştlük ve hristiyanlık gibi farklı inançların da etkisi altında olan bir inanç sistemidir. Aleviler, İslam’da ortaya çıkan tarihsel çatışmaların etkisiyle birlikte, İslam’daki diğer mezheplere göre daha toleranslı ve açık görüşlüdür. Alevilik, Türkiye’de yaygın olarak kabul edilmeyen bir inanç sistemidir ve Aleviler, Türkiye’de sıklıkla ayrımcılıkla karşılaşmaktadır.
Alevilik, Türkiye ve bazı İran, Irak ve Suriye bölgelerinde yaygın olan bir İslami inanç sistemidir. Alevilik, İslam dininin Sünnilik ve Şiilik gibi bir alt okuludur ve Hz. Ali ve onun soyundan gelen imamlara inanır. Aleviler, İslam dininin yanı sıra, maniheizm, zerdüştlük ve hristiyanlık gibi farklı inançların da etkisi altında olan bir inanç sistemidir.
Alevilik, İslam tarihinde ortaya çıkan tarihsel çatışmaların etkisiyle birlikte, İslam’daki diğer mezheplere göre daha toleranslı ve açık görüşlüdür. Aleviler, İslam’ın yanı sıra, özgür iradeyi önemseren ve insanların kendi inançlarına göre yaşamasına izin veren bir inanç sistemine inanırlar.
Alevilik, İslam dininde yer alan temel inançlara sahip olmakla birlikte, İslam’daki diğer mezheplere göre daha esnek bir yapıya sahiptir. Aleviler, İslam’daki diğer mezheplere göre daha az formel bir ibadet tarzına sahiptir ve daha çok duygu ve inanç üzerine odaklanırlar. Alevi inançları, tasavvufi (sufi) inançların da etkisi altındadır ve bu yüzden Alevilik, sufizmin İslam dinine uyarlanmış bir şeklidir.
Alevilik, Türkiye’de yaygın olarak kabul edilmeyen bir inanç sistemidir ve Aleviler, Türkiye’de sıklıkla ayrımcılıkla karşılaşmaktadır. Bu nedenle, Aleviler Türkiye’de çok sayıda sosyal ve ekonomik engele sahip olmaktadır. Alevilik, Türkiye’de resmi bir din olarak kabul edilmemekle birlikte, Alevi inançlarına sahip olanlar, Türkiye’de çok sayıda dernek ve cemevi (Alevi topluluklarının ibadet yerleri) gibi yapılar aracılığıyla inançlarını ifade etme imkânı